Gebruikers van het Nederlandse cryptohandelsplatform Bitvavo krijgen een garantie tegen diefstal van hun vermogen door hackers. Het bedrijf gaat voortaan schade door hacks vergoeden.

In een persbericht kondigde Bitvavo dinsdag aan dat als een kwaadwillende partij of persoon zonder toestemming van een gebruiker toegang krijgt tot diens account, er een dekking is tot 100.000 euro aan schade.

Dat bedrag van 100.000 euro is niet toevallig gekozen. Voor spaarders die geld bij banken stallen, geldt dat ze tot 100.000 euro gedekt zijn, als een bank dreigt om te vallen. Het zogenoemde depositogarantiestelsel is een financieel vangnet van de staat.

In het het geval van Bitvavo gaat het om een dekking tegen cryptodiefstal op het eigen platform en staat het bedrijf zelf garant.

Bitvavo wil wetgevers onder druk zetten

"Wij vinden het belangrijk dat al onze klanten veilig cryptovaluta kunnen kopen, verkopen en opslaan", schrijft CEO Mark Nuvelstijn in een persbericht. Volgens hem schaadt het huidige gebrek aan wet- en regelgeving in Nederland het vertrouwen in de cryptomarkt.

Vooralsnog bestaat er op nationaal en Europees niveau geen beleid of wetgeving die cryptohandelsplatforms verplicht stelt om geleden schade van gebruikers door hacks te vergoeden. "Daarom komen wij zelf met deze maatregel en vergoeden wij als eerste in Europa bedragen tot 100.000 euro bij gehackte accounts", schrijft Nuvelstijn.

EU-regels om de cryptomarkt enerzijds te reguleren en anderzijds te stimuleren zijn wel in de maak. Nuvelstijn van Bitvavo wil graag dat nieuwe wetgeving versneld wordt ingevoerd.

De afgelopen jaren heeft de diefstal van cryptovaluta en digitale verzamelobjecten in de vorm van NFT's een hoge vlucht genomen, in lijn met de enorme groei van de cryptomarkt.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van grote cryptodiefstallen in de afgelopen periode:

1. Hacker steelt $1,4 miljoen van NFT-verzamelaar

Met een klik op de verkeerde - malafide - link kregen hackers toegang tot de NFT-wallet van Twitter-gebruiker @OrnithologistMD. En zo verloor de Amerikaanse oncoloog, met de voornaam Keith, in een klap 1,4 miljoen dollar.

De vader van drie kinderen had samen met zijn vrouw bijna veertig jaar aan spaargeld in cryptokunst gestopt, schrijft VICE. Maar dat raakte hij kwijt nadat een kwaadwillende koper hem een phishinglink stuurde in een email om de deal af te ronden.

2. Een buit van €560 miljoen

Een screenshot van het spel Axie Infinity. Foto Business Insider
Een screenshot van het spel Axie Infinity. Foto Business Insider
Kari McMahon/Insider

Noord-Korea staat erom bekend hackers in te zetten om de zware economische sancties tegen het land te omzeilen. Door cryptobeurzen, banken en andere financiële instellingen in het buitenland aan te vallen, komt het Noord-Koreaanse regime aan extra liquide middelen.

In maart lukte het Noord-Koreaanse hackers om de servers van de populaire game Axie Infinity binnen te dringen. In dit spel kunnen gebruikers simpelweg door te spelen, of met het verkopen van hun spelpersonage, cryptovaluta verdienen.

Volgens onderzoeksfirma Elliptic lukte het de Noord-Koreaanse hackers de gebruikersgegevens van vijf sleutelpersonen binnen het bedrijf achter Axie Infinity te stelen, en zo honderden miljoenen aan crypto weg te sluizen.

3. Weg NFT, dag televisieshow?

Een selectie uit de Bored Ape Yacht Club-collectie. Foto OpenSea
Een selectie uit de Bored Ape Yacht Club-collectie. Foto OpenSea
OpenSea

Het succes van de Bored Ape Yacht Club laat zich moeilijk verklaren. Wat beweegt verzamelaars van digitale plaatjes om de op elkaar lijkende afbeeldingen van apen voor tienduizenden dollars te kopen? Je naam wordt vastgelegd op de blockchain en je kunt de afbeeldingen voor andere producten gebruiken. Bijvoorbeeld op t-shirts.... of in animatiefilms.

Een gat in de markt, dacht acteur en producer Seth Green. Die ontwikkelde een televisieshow rond Bored Ape #8398, ofwel Fred Simian. Maar nadat Greens' wallet werd gehackt, raakte hij niet alleen deze en andere NFT's kwijt, maar was het even onduidelijk geworden of hij zijn show nog wel kan maken. Want hij is immers niet meer de eigenaar van de desbetreffende aap.

Inmiddels is duidelijk dat Green, na samenspraak met de makers van de Bored Apes, zijn show nog gewoon kan maken. Maar de roof laat wel zien wat voor verstrekkende consequenties hacks kunnen hebben

4. Verlies van $326 miljoen

In februari maakten hackers het cryptoplatform Wormhole een bedrag van 326 miljoen dollar afhandig. Dat maakte de diefstal meteen een van de grootste tot nu toe.

De dieven kwamen de beurs binnen via een kwetsbaarheid in de software, schreef Coindesk.

Wormhole is een handelsplatform dat cryptomunten tegen elkaar inwisselt, als een soort geldwisselkantoor, waardoor gebruikers makkelijker met hun cryptobezit kunnen betalen.

Na de hack in februari bood Wormhole ethische hackers een beloning van 10 miljoen dollar aan voor het vinden van nieuwe kwetsbaarheden in het platform. Volgens Portswigger werd die op dezelfde dag nog uitbetaald.

5. Klik niet op de links van Beeple

NFT-kunstwerk Human One van de Amerikaanse kunstenaar Beeple. Foto Christie's
NFT-kunstwerk Human One van de Amerikaanse kunstenaar Beeple. Foto Christie's
Christie's

In mei kregen hackers toegang tot het Twitter-account van de Amerikaans NFT-kunstenaar Beeple. Begin 2021 werd een van zijn kunstwerken voor 69 miljoen dollar geveild.

Via de account van Beeple kondigden de hackers de veiling aan van een nieuw kunstwerk dat de kunstenaar in samenwerking met modemerk Louis Vuitton zou maken.

Twee links werden de wereld ingestuurd die zouden leidden naar verlotingen, maar - je raadt het al - die zorgden er juist voor dat de hackers de cryptowallets van naïeve Twitter-gebruikers leeg konden roven. Binnen vijf uur werd bijna een half miljoen dollar buitgemaakt.

Lees ook: Is de tijd van het Wilde Westen in de cryptowereld voorbij? CEO Lucas Wensing van AMDAX pleit voor meer regulering in de 2e aflevering van Business Insider Live: Crypto!